بازگشت

مقدمه


امام سجاد، حضرت علي بن الحسين (ع )، چهارمين پيشواي شيعه و ششمين آفتاب عصمت است كه در بحراني ترين شرايط تاريخ اسلام عهده دار امر امامت گرديد و قافله اهل ولايت را از ظلمات دوران حكومت بني اميه به سلامت عبور داد سلامت عبور داد و شيعه را از اضمحلال و نابودي مصون داشت .

در روزگاري كه همه صداها خاموش شده بود و امويان دارهايي را كه ريخته بودند نمي شستند تا درس عبرتي باشد براي همه آنان كه هنوز نفسي در سينه دارند و زمزمه اي زير لب !

آري ، امام سجاد (ع ) در چنين روزگاري قافله سالار راهيان نور شد. وقتي نگذاشته كه در روشنايي روز نداي ، حقيقت را بر فراز منبر جدش رسول الله بازگويد، در دلهاي شب با دعا و نيايش ، عالي ترين رموز دينداري و حق جويي را به يارانش ابلاغ كرد. و با راز و نيازهاي شبانه اش ، صحيفه اي از معارف و رهنمودها و عبرتها و درسها تدارك اجازه نداد او در ميان يارانش و در جمع پيروانش حضوري بايسته و علني داشته باشد، آن حضرت با خلوت خويش جمع امويان را متشتت ساخت و آرامش آنان را برهم زد!

او براستي محراب نيايش را به ميدان رويارويي با سياستها و تبليغات و تعاليم امويان مبدل ساخت محراب و از دعا كه نرمترين شيوه گفتاري است حربه اي برنده عليه دشمنان دين و منكران ولايت پديد آورد.

او در مجلس يزيد - ظالمانه ترين و بي رحم ترين دادگاه تاريخ - با چنان شهامت و شجاعتي از حريم شهيدان كربلا، دفاع كرد كه طنين سخنانش ‍ براي هميشه در گوش زمان باقي ماند.

امام سجاد، در آن مجلس ونيز در بقيه عمر خويش به اثبات رسانيد كه در علم ، حلم بخشش ، فصاحت ، شجاعت و محبوبيت اجتماعي چونان اجداد طاهرينش ، سرآمد خلق است .

از آن پس هر گاه صدايش نيايش بلند مي شد، همه دردها و رنجهايي كه از سوي غاصبان

خلافت و دشمنان ولايت بر خاندان عصمت رفته بود، دوباره مجسم مي گرديد در نواي گرم دعا هايش پيام توحيدي رسول خدا (ص ) و صلايت امير المومنين و رنجهاي حسن بن علي (ع ) و مظلوميتهاي حسين (ع )، سالار شهيدان كربلا، موج مي زد در عصر حقوق پايمال شده انسانيت و شرافت و ديانت ، رساله حقوق آن گرامي ، مايه پند و درس آموزي همه آنان شد كه تا هميشه تاريخ در انديشه تدوين حقوق انسانند.

و اكنون ، در ساحت اين محراب بلند به نياز عرفان و شناخت ابعاد وجودي آن زينت بخش تقوا پيشه گان مي نشينيم ، بدان اميد كه مائده امدادهاي حق ، در اين مسير ياري و توانمان بخشيد.

در اين مقدمه لازم به ياد است كه تحقيق بخش مهمي از منابع اين كتاب توسط گروه تاريخ بنياد پژوهشها حجة السلام آقاي محمد خداپرست جزوه اي را تدوين كرده اند كه پس از ويرايش علمي و ادبي و حذف و اضافاتي چند به شكل حاضر در منظر شما قرار گرفته است .

ضمن تشكر و تقدير از دانشمند گرانمايه جناب حجة السلام آقاي سيد هاشم رسول محلاتي كه طراح اصلي كار تدوين زندگي معصومين - عليه السلام - در اين بنياد بوده اند و بر روند كار نظارت و راهنمايي داشته اند، از درگاه خداوند توفيق و سعادت براي همه پژوهندگان معارف ديني و تلاش كنندگان در راستاي نشر معارف اهل بيت و تعالي فرهنگي جامعه اسلامي را آرزومنديم .

احمد ترابي