بازگشت

فراز نهم


حمدا يرتفع منا الي اعلي عليين في كتاب مرقوم يشهده المقربون ، حمدا تقربه عيوننا اذا برقت الابصار و تبيض به وجوهنا اذا اسودت الابشار . و نيز خداي متعال را آن چنان حمد مي كنيم كه بتوانيم بدان سپاس ، به بالاترين مراحل هستي كه مقربان در بلنداي لوح مرقوم مشاهده كرده اند راه يابيم و در زماني كه روشنايي از چشم و ديدگان ديگران رفته ، آن حمد موجب روشنايي ديدگان ما گردد، و آن گاه كه گونه بدكاران به سياهي نمايان شود، براي ما موجب چهره اي نوراني و شفاف گردد.

شرح :

از اقسام ديگر حمد آن است كه منشاء و باعث آن معرفت و شناخت باشد. اين معرفت خود موجب ارتقاي درجه ديگري از مراتب كمالات مي شود، زيرا حمد متناسب با مقام حضرت رب العزه - جل جلاله - از بزرگ ترين عبادات بوده و از بهترين راه و رسم هايي است كه در ادب عبوديت وجود دارد. البته روشن است كه ستايش متناسب با آن مقام ، خود بيانگر عرفان خاصي است كه از نسبت بين جايگاه بندگي با مقام عظيم ربوبيت حاصل مي آيد. حال ، هر چه اين نسبت به واقعيت نزديك تر باشد، روح انساني در افقي بلندتر دست به ستايش خواهد زد؛ ستايشي كه جز در كتاب مرقوم - كه فقط مقربان شاهد آن مي باشند - در جايي ديگر نيامده است .

البته اگر در سايه تعاليم وحي ، تربيت صحيح و صالح نصيب كسي شود و قلب و جان او با نظام قدسي و ملكوتي آشنا گردد، روح او نيز هم سنخ ملائكه عليين مي گردد و به مقامي بلندتر از مقام فرشتگان مي رسد و در مقامي قرار مي گيرد كه در آن ، همراه با مقربان از شاهدان كتاب مرقوم و نوشته شده اي باشد كه اسرار اولين و آخرين را واجد است . و لذا حضرت حق در سوره مطففين آيه 18 تا 20 فرموده : كلا ان كتاب الابرار لفي عليين و ما ادراك ما عليون كتاب مرقوم يشهده المقربون ؛ (263) يعني انسان هاي وارسته در مقامي هستند كه شاهباز فكر هيچ انساني در اوجي كه او سير مي كند پر نتوان كشيد. آنان شاهد كتابي هستند كه به دست تكوين قدرت الهي رقم خورده و همه چيز را به حسب نظم دقيق رقم زده است .

آدمي بايد به بلندترين مقامات فرشتگان دست يازد و در مقام آنان قرار گيرد و به مشاهده آن كتابي كه در افقي فوق زمان و مكان قرار دارد و به درجه اي كه بالاتر از وهم و عقل است - كه به عالم اعلي عليين تعبير شده است - نايل گردد. كساني كه بتوانند به اين مقام واصل شوند و هم طراز بلكه بالاتر از فرشتگان مقرب قرار گيرند، در صحنه قيامت كه مردمان در حالتي سخت به فزع در مي آيند، در حالتي امن و امان و آرام و مطمئن قرار خواهند داشت . و در روزي كه برقت الابصار؛ يعني انسان از شدت فزع و تحير نبيند و چشمان فراخ گشته و حيرت زده گردند، چشم ايشان هم چنان نوراني و بينا است ؛ در آن روز وقتي تبهكاران جملگي شرمنده شده و نامه سياه آنان در معرض محاكمه قرار مي گيرد و توانايي نگاه به صفحه اعمال خود را ندارند و سرافكنده در آن مقام ايستاده اند، صالحان و پاكان با قلبي آرام و رويي سفيد كه كنايه از سرافرازي است صحيفه جان خود را كه صحيفه حساب و كتابشان است در اعلي عليين مي يابند. حضرت حق در آيه 27 سوره يونس مي فرمايند : كانما اغشيت وجوههم قطعا من اليل مظلما : گويي صورت آنان پاره اي از شب تاريك است . لذا در قرآن كريم ، در آيه 49 سوره هود آمده : فاصبر ان العاقبه للمتقين : صبور باش كه عاقبت از آن مردمان با تقوي است . انساني كه با پرتو هدايت آيين الهي اسلام زندگي خود را تطبيق مي كند و به سويي كه پيامبر اكرم اسلام صلي الله عليه و آله و سلم رهنمون فرموده اند، حركت مي كند - كه مي فرمايند : ادعو الي الله علي بصيره انا و من اتبعني (264) - در هيچ يك از پيچ و خم هاي مسير انساني - چه در عالم دنيا و چه در عوالم ديگر پس از اين جهان - به گرفتاري و پريشاني مبتلا نخواهد شد و به طوري بسيار سريع از تمامي عقبات سهمگيني كه در جهان ديگر بر سر راه انسان قرار دارد مي گذرد.

پاورقي



261- مؤ منون ، 99 : وقتي مرگ يكي از ايشان را فرا مي گيرد مي گويد : خدايا مرا به دنيا بازگردان ! شايد اين بار اعمال صالح انجام دهم كه در دنيا آن را ترك كرده بودم ! (در جواب گفته مي شود) : هرگز اين چنين نيست ، فقط حرفي مي زند! و از پشت سر ايشان برزخي است تا روزي كه برانگيخته شوند.

262- زلزال ، 7 و 8 : پس هر كس به سنگيني يك ذره ، كار خير انجام دهد آن را خواهد ديد و هر كس به سنگيني يك ذره كار شر انجام دهد آن را خواهد ديد.

263- مطففين ، 20 - 18 : هرگز اين چنين نيست . به درستي كه نامه عمل نيكان در عليين است . و تو چه مي داني كه عليين چيست ؟ كتابي است نوشته شده و مقربان آن را مشاهده مي كنند.

264- يوسف ، 108 : بگو اين راه من است ، از روي آگاهي به سوي خدا مي خوانم ؛ من و هر كس كه مرا پيروي كند