بازگشت

صحيفه كامله از نظر بزرگان


آيت الله مرعشي نجفي (ره) در مورد صحيفه سجاديه گفته:

«فلسفه آنكه صحيفه را «كامله» ناميده اند بنابر آنچه كه من از سيد جمال الدين يمني شنيدم، آن است كه نزد زيديه از صحيفه نسخه اي هست ولي كامل نيست و در حدود نصف اين صحيفه است و از اين جهت اين صحيفه را كامله ناميدند.» [1] .

عده اي گفته اند اين مجموعه را از آن جهت كامله گفته اند كه دستوري كامل براي درخواست حاجات بنده از خداي تعالي است. در بيشتر موارد و درباره اغلب نيازمندي ها دعاهاي ارزشمندي دارد و چون چنين دعاهايي از ائمه معصومين (ع) با اين ترتيب صدور نيافته، اين ادعيه در مقابل دعاهاي ائمه (ع) ديگر به كامله ملقب شده است. [2] .

اين نظريه نيز مانند نظريه قبل قابل قبول نيست. زيرا دعاهايي كه از ساير ائمه (ع) رسيده است نيز از چنين جامعيتي برخوردار هستند. مانند دعاي كميل، دعاي سمات و ساير ادعيه اي كه در كتب ادعيه موجود است. به نظر مي رسد قبل از تدوين جوامع روايي اوليه شيعه در بين شيعه صحائفي از معروفيت برخوردار بوده است. مانند صحيفه فاطمه (س)، صحيفه علي (ع) كه اين صحائف در دسترس عموم نبوده بلكه گاهي برخي از روايات و مطالب آنها توسط برخي از ائمه (ع) براي عده اي از خواص اصحاب نقل مي شده است. بر خلاف دعاهاي صحيفه سجاديه كه به صورت كامل به دست افرادي از غير از امامان معصوم (ع) رسيده است و احتمالا به اين سبب اين صحيفه را كامله ناميده اند.


پاورقي

[1] آيت الله مرعشي نجفي؛ مقدمه صحيفه سجاديه - ترجمه بلاغي.

[2] غلامحسين اعرابي؛ سيماي صحيفه سجاديه / نشر فرهنگي كوثر / شماره 33.