بازگشت

احساس مسئوليت اجتماعي


انسان آرماني صحيفه، تنها براي خود زندگي نمي كند بلكه نسبت به مردم و جامعه خود احساس مسؤوليت مي كند. و همان گونه كه قرآن كريم برتري امت پيامبر (ص) را منطو به رواج امر به معروف و نهي از منكر در بين آنان مي داند [1] ، امام سجاد (ع) نيز در موارد چندي ضمن نيايش هاي خود بر اهميت اين موضوع تأكيد نموده است. «بار خدايا بر محمد و آل محمد درود فرست، و ما را در اين روز و اين شب [2] و همه روزهامان توفيق عطا فرما براي انجام نيكي و دوري از بدي و سپاسگزاري از نعمت ها و پيروي از سنت ها [واجبات و مستحبات] و ترك بدعت ها [احداث چيزهايي در دين كه از دين نيست] و امر به معروف [واداشتن به امر پسنديده ي؛ واجب بر مستحب] و نهي از منكر [بازداشتن از زشتي ها: حرام و مكروه] و حفظ [اصول و فروع] اسلام

و نكوهش باطل و نادرستي و خوار نمودن آن، و ياري حق و گرامي گردانيدن آن، و راهنمايي گمراه، و كمك ناتوان، و به فرياد ستم ديده رسيدن» (دعاي 18/60 و 19).

امام (ع) در راستاي ايفاي مسؤليت خود نسبت به ديگران از خداوند مي خواهد كه وي را از راهنمايان به خير و نيكي قرار دهد (دعاي 20/18) و به وي «حسن ارشاد» و نعمت نيك راهنمايي كردن ديگران عطا نمايد (دعاي 20/18).


پاورقي

[1] كنتم خير امه ي اخرجت للناس تأمرون بالمعروف و تنهون عن المنكر و تؤمنون بالله... (آل عمران / 110).

[2] جالب اين كه اين دعا به هر بامداد و شامگاه اختصاص دارد، نه به يك زمان خاص.