بازگشت

در عذرخواهي از دادخواهي هاي مردم بر اثر ستمي كه به آنها رسيده است و از كوتاهي در اداي حقوق بندگان و طلب رهايي از عذاب آتش مي باشد


عنوان دعا چنين است:

و كان من دعائه عليه السلام في الاعتذار من تبعات العباد و من التقصير في حقوقهم و في فكاك رقبته من النار، از دعاهاي امام ( ع) در عذرخواهي از دادخواهي هاي مردم بر اثر ستمي كه به آنها رسيده است و از كوتاهي در اداي حقوق بندگان و طلب رهايي از عذاب آتش مي باشد.

محتواي دعا

امام (ع) در قالب دعا پاره اي از حقوق مومنين نسبت به يكديگر را بيان مي فرمايد: اللهم اني اعتذر اليك من مظلوم ظلم بحضرتي فلم انصره، و من معروف اسدي الي فلم اشكره، خدايا من به درگاه تو عذر مي خواهم از اين كه در حضور من به ستمديده اي ظلمي رسيده باشد و من او را ياري نكرده باشم، و از اينكه معروفي (يعني خير و احساني) از كسي به من رسيده باشد و من شكر او را به جا نياورده باشم.

و در مورد پذيرش عذرخواهي مي فرمايد:

و من مسيئي اعتذر الي فلم اعذره، و از اينكه كسي نزد من از كار بدي عذرخواه آمده باشد و من عذرش را نپذيرفته باشم. و در بخش ديگر در مورد برطرف كردن مشكل اقتصادي و كمك به حاجتمندان مي فرمايد:



[ صفحه 161]



و من ذي فافه سالني فلم اوثره، و از اينكه فقير و نيازمندي از من درخواست چيزي كند و من بر او ايثار و اعطا نكرده باشم.

و در مورد رعايت حقوق مومن مي فرمايد:

و من حق ذي حق لزمني لمومن فلم اوفره، و از اينكه حقي از حقوق مومني بر من لزوم يافته باشد و من اداء آن حق به حد كمال نكرده باشم.

و در مورد پوشش عيب مومن چنين اشاره مي فرمايد:

و من عيب مومن ظهر لي فلم استره، و از اينكه عيب كسي بر من آشكار شود و من آن عيب را نپوشانيده باشم.

آنچه از حقوق مومنين بر يكديگر در اين دعا بيان شده عبارتند از:

1- دفاع از مومن

2- شكر كردن در برابر احسان مومن

3- پذيرش عذرخواهي مومن

4- كمك به فقرا و مستمندان مومن

5- اداء حق مومن

6- پوشاندن عيوب مومن



[ صفحه 162]