بازگشت

در استخاره و درخواست خير و نيكي از خداوند


عنوان دعا چنين است:

و كان من دعائه عليه السلام في الاستخاره، از دعاهاي امام (ع) در استخاره و درخواست خير و نيكي از خداوند است.

«استخاره» به معني طلب خير و نيكي از خداوند است. و درباره ي انجام آن روايات متعددي وجود دارد. و به شيوه هاي گوناگون انجام مي گيرد. مثل استخاره با قرآن مجيد و استخاره با تسبيح و نيز به وسيله ي نوشتن كلماتي بر كاغذ در زمينه انجام و عدم انجام كاري و برداشتن يكي از آنها، و پيش از استخاره نيز، جهت آمادگي، خواندن نمازها و دعاهايي سفارش شده است. و اينكه در مورد چه اموري مي شود استخاره كرد در اموري كه انجام آن روا باشد مي شود استخاره كرد. و در مورد واجبات و محرمات استخاره جايز نيست. مثلا كسي استخاره كند كه نماز واجب را بخواند يا نه و يا اينكه استخاره كند، كه روزه واجب خود را باطل كند، كه در اين امور استخاره صحيح نيست.

«استخاره» از نظر رواني به انسان آرامش مي دهد، معمولا اگر انسان در مورد كاري دچار سرگرداني شود و سپس آن را انجام بدهد بعد از انجام آن يا در حين انجام، همواره دلهره دارد كه نكند اشتباه كرده باشد، و با خود مي گويد اگر انجام داده بودم بهتر بود. ولي وقتي به نوعي با خدا مشورت كند و از طريق استخاره، خير و نيكي را از خداوند درخواست نمايد، استخاره هر نتيجه اي كه داشته باشد،



[ صفحه 150]



انسان آرامش پيدا مي كند، زيرا اگر پاسخ منفي باشد، انسان مي پذيرد و مي گويد خواست خدا بوده و اگر پاسخ مثبت باشد با دلگرمي و اطمينان آنرا انجام مي دهد و مطمئن است نتيجه هر چه باشد خير و خوبي است، لذا استخاره انسان را از تشويش و نگراني بيرون مي آورد و در دودلي و شك در امور، راهشگاي (راهگشاي) او خواهد بود.

امام سجاد (ع) در دعاي استخاره مي فرمايد:

اللهم اني استخيرك بعلمك، فصل علي محمد و آله، و اقض لي بالخيره، خدايا من به دانايي و علمت (به خير و شر) از تو خير و نيكي درخواست مي نمايم، پس بر محمد و آل او درود فرست و خير و نيكي را برايم مقدر فرما.

آنگاه به پاره اي از فوائد استخاره در قالب دعا اشاره مي فرمايد كه عبارتند از:

1- الهام خير و نيكي به انسان، و الهمنا معرفه الاختيار، و شناسايي اختيار را به ما الهام كن.

2- شناخت آنچه خوشنودي خدا در آن است، و اجعل ذلك ذريعه الي الرضا بما قضيت لنا، و آن را وسيله ي خوشنودي به آنچه براي ما مقدر كرده اي قرار ده.

3- دوري از شك و دودلي، فازح عنا ريب الارتياب، شك و دودلي را از ما دور كن.

سپس در فراز آخر دعا از خداوند درخواست حسن عاقبت كرده مي فرمايد: و اختم لنا بالتي هي احمد عاقبه، و اكرم مصيرا، و كار ما را به راهي كه پايانش پسنديده تر و بازگشتش گرامي تر است به پايان برسان.



[ صفحه 151]