بازگشت

دعا براي پدر و مادر خود


عنوان دعا چنين است:

و كان من دعائه عليه السلام لابويه عليهماالسلام از دعاهاي امام (ع) براي پدر و مادر خود (ع) است.

محتواي دعا

امام چهارم (ع) پس از درود فرستادن بر پيامبر (ص) و اهل بيت ايشان (ع) به پدر و مادر بزرگوار خويش دعا كرده مي فرمايند:

و اخصص، اللهم، والدي بالكرامه لديك، و الصلوه منك، يا ارحم الراحمين، خدايا پدر و مادر مرا به گرامي داشتن نزد خود و احسان و نيكي از جانب خويش برتري بخش. اي بخشنده ترين بخشندگان.

آنگاه به طور غيرمستقيم به مقام پدر و مادر و حقوق آنها بر فرزندان اشاره كرده و از خداوند در جهت اداي حقوق و وظائف انسان نسبت به والدين استمداد مي طلبد و مي فرمايد:

و الهمني علم ما يجب لهما علي الهاما، و دانستن آنچه درباره ي ايشان بر من واجب است (حقوق آنها) را به من الهام نما و در دلم انداز.

البته گرچه مي دانيم امام سجاد (ع) و پدر گراميشان امام حسين (ع) هر دو معصوم هستند. اما در اين دعا امام (ع) به ما رعايت حقوق پدر و مادر را گوشزد مي كند. و علاوه بر اينكه جايگاه آنها را در مكتب اسلام نشان مي دهد ما را با وظايفمان نسبت به آنها آشنا مي كند.



[ صفحه 119]



سپس در فراز ديگري از دعا درباره رعايت حقوق پدر و مادر از خداوند طلب كمك كرده مي فرمايد: اللهم خفض لهما صوتي، و اطب لهما كلامي، و الن لهما عريكتي، و اعطف عليهما قلبي، و صيرني بهما رفيقا، و عليهما شفيقا. خدايا صدايم را در برابر ايشان آهسته، سخنم را خوشايند، خويم را نرم و دلم را بر آنان مهربان كن، و مرا با ايشان سازگار و بر آنان رحيم گردان.

به آرامي سخن گفتن، كلام نيكو به كار بردن، نرم خو بودن و با عاطفه و محبت بودن و در نتيجه رفيق و شفيق پدر و مادر بودن از وظايفي است كه امام (ع) در اين فراز از دعا به آنها اشاره فرموده اند.

سپس با اشاره ي غيرمستقيم به نقش تربيتي پدر و مادر مي فرمايد: اللهم اشكر لهما تربيتي، و اثبهما علي تكرمتي، خدايا آنان را به پرورش من جزا ده و در گرامي داشتنم پاداش ده، و در مورد زمان دعا كردن بر پدر و مادر مي فرمايد:

اللهم لا تنسني ذكرهما في ادبار صلواتي، و في انا من آناء ليلي، و في كل ساعه من ساعات نهاري، خداوندا ياد ايشان را به دنبال نمازها و در وقتي از اوقات شب و در هر ساعتي از ساعات روزم از يادم مبر.



[ صفحه 120]