بازگشت

تهيه كتابخانه ديجيتالي صحيفه سجاديه


تحولات دهه هاي اخير در زمينه فن آوري ارتباطات و اطلاعات، از جمله توليد نرم افزارهاي رايانه اي و وجود شبكه هاي داخلي (اينترانت) و شبكه بين المللي (اينترنت)، باعث دارا شدن اطلاعات و انتقال آن و جستجو در متون، در كمترين زمان و با حداقل هزينه شده است.

هر فرد با امكانات رايانه اي مناسب، به اطلاعات مورد نياز خود دسترسي پيدا كرده، مي تواند در رايانه خود صاحب هزاران كتاب و در شبكه هاي جهاني هزاران كتاب ديگر را جستجو كرده، به كتابخانه خود اضافه نمايد.

در اين ميان، توليدكنندگان متون ديجيتالي به رقابتي تنگاتنگ با كتابخانه ها و ناشران سنتي برخاسته اند. رايانه هاي شخصي، لوح هاي فشرده، اينترنت، وب و همه زمينه هاي علمي كه براي اشاعه اطلاعات، ارزشي قائل بودند، به ياري اين جريان شتافته اند.

امروزه توليدكنندگان نرم افزار، مي توانند صدها و هزاران كتاب را در لوح هاي فشرده جاي داده، امكانات پژوهشي وسيعي را براي آن طراحي كرده و با كمترين هزينه به تمامي جهان ارسال دارند. توليدكنندگان نرم افزارهاي تحقيقاتي شيعي نيز با توليد نرم افزارهاي غني در وادي كتابخانه هاي ديجيتال، همچون جامع التفاسير شيعه، نورالانوار، نور(2)، دانشنامه جامع نهج البلاغه، ريحانه، باب العلم، معجم فقهي و... قدم هاي بلندي را در زمينه اطلاع رساني متون ديني و شيعي برداشته اند، ولي جاي دانشنامه جامع صحيفه سجاديه همچنان خالي است. [1] .

در كنار نرم افزار، بايستي اين كتاب ارزشمند را در شبكه هاي جهاني نيز بشناسانيم. اينترنت محيطي است كه همه روزه بر تعداد كاربران آن اضافه مي شود، به طوري كه تعداد كاربران ايراني از رقم 200000 نفر در سال 1379 به تعداد 6750000 نفر در سه ماهه اول سال 1384 افزايش 137 برابري يافته است.

[2] صفحات سايت ها نيز بيشترين بازديدكنندگان را دارند، به گونه اي كه بر اساس آمار، بعضي از صفحات سايت هاي فارسي، در هر روز بيش از 10000 بازديدكننده دارد متأسفانه در اينترنت به جز متن صحيفه و شرحي از استاد حسن ممدوحي و صوت بعضي از ادعيه صحيفه، هيچ اثر ديگري از صحيفه سجاديه وجود ندارد.

جاي آن دارد با راه اندازي سايت ها و پايگاه هاي اينترنتي كه اختصاص به مطرح نمودن صحيفه سجاديه در شبكه هاي جهاني به زبان هاي مختلف جهان دارد، نواي دلنشين و كلمات بلند و معارف والاي آن را به گوش همگان برسانيم و عالم اسلام و بلكه جهان فرورفته در منجلاب شهوات را با اين كلام وحي آشنا سازيم.

در اين ميان، وبلاگ ها [3] و تالارهاي گفتگو نيز نبايستي از نظر دور بمانند. كشور ايران داراي مقام سوم وبلاگ نويسي و فارسي دومين زبان وبلاگ نويسي در سطح دنياست و تعداد جواناني كه از وبلاگ استفاده مي برند و در تالارهاي گفتگو شركت مي كنند، بسيار زياد است. چرا ما معارف ديني و صحيفه مباركه سجاديه را از اين طريق تبليغ ننماييم؟


پاورقي

[1] بحمدالله مركز تحقيقات رايانه اي حوزه علميه اصفهان، از سال 1382 تاكنون به تحقيق در زمينه توليد نرم افزار دانشنامه جامع صحيفه سجاديه كه در بردارنده كليه ترجمه ها و شرح هاي صحيفه سجاديه و موضوع نگاري آن و... است، مشغول بوده و تا پايان سال 1384 به توليد نهايي مبادرت خواهد كرد.

[2] كتاب وضعيت فناوري اطلاعات و ارتباطات در ايران/ ص 20 - دبيرخانه شوراي عالي اطلاع رساني.

[3] وبلاگ، محيطي است تحت شبكه هاي جهاني كه به كاربر امكان انتشار ايده ها، افكار و ديدگاه هاي خود، همانند يك روزنامه نگار و مقاله نويس را مي دهد، احتياجي نيست كاربر، يك مقاله طولاني بنويسد. بلكه يك وبلاگ نويس مي تواند ذهنيات خود پيرامون مسائل مورد علاقه اش را ارائه كند، بدون اينكه اين ايده ها از لحاظ دستوري يا زيبايي جمله در حد عالي باشد. وبلاگ نويس بااستفاده از ابزارهاي ساخت وبلاگ، بدون نياز به صرف وقت و هزينه مي تواند شروع به نوشتن مطالب در قالب يك سايت اختصاصي كند.