بازگشت

اهتمام همگاني به صحيفه سجاديه


با آنكه انديشمندان و عالمان شيعي اذعان دارند صحيفه مكرمه سجاديه در ضوء نزول قرآن كريم نشأت يافته و ذخيره اي عظيم و برتر از همه ارزش هاست و حضرت زين العابدين علي بن الحسين عليه السلام آن را به امت اسلامي هديه نموده اند، مع الوصف شاهد آن هستم آنگونه كه شايسته صحيفه سجاديه است، در بين عوام مردم تا انديشمندان جامعه وعالمان ديني، مورد توجه كافي و وافي قرار نگرفته است و به طور نمونه مي توان گفت كه مراسم بسيار كمي يافت مي شود كه جهت زمزمه دعاها و يا يك از ادعيه صحيفه، برپا شده باشد. در حالي كه مراسم دعاي ندبه، كميل و ديگر ادعيه، بحمدالله بسيار فراوان و پررونق برگزار مي گردد.

در هيچ يك از كتاب هاي درسي دانش آموزان، درسي پيرامون معرفي صحيفه سجاديه وجود ندارد. در دانشگاه ها نيز حتي در رشته معارف، بحث جامعي پيرامون صحيفه سجاديه صورت نمي گيرد. حال آنكه بسياري از كتاب هايي كه مورد نياز و توجه دانش آموزان قرار نگرفته و حتي نسخه اي از آن را ملاحظه نكرده اند، معرفي و تجليل مي شود.

در حوزه هاي علميه، جاي آن دارد اين كتاب مقدس به عنوان متن درسي قرار گرفته، طلاب علوم ديني به يادگيري آن و پرداختن به شرح و ترجمه آن اهتمام ورزيده و از غناي آن استفاده ها ببرند.

در بررسي اجمالي كه از چند كتاب موضوعي حديث به عمل آمد، ارجاعات و استنادات به صحيفه سجاديه، بسيار كم بود. در كتابي كه 1770 روايت، حديث و گفتار امام معصوم را به صورت موضوعي بيان كرده بود، فقط 15 ارجاع به صحيفه وجود داشت؛ يعني از يك درصد نيز كمتر. در كتاب ديگري كه 479 گفتار معصوم را بيان كرده بود، فقط 2 بار به صحيفه مراجعه كرده بود. يعني كمتر از نيم درصد. در صورتي كه در بسياري از موضوعات مي توان از فرازهاي صحيفه سجاديه نيز استفاده برد، ولي نويسندگان آن كتاب ها به دليل عدم موضوع بندي جامع صحيفه، نتوانسته اند از آن استفاده موضوعي بنمايند.

پس راهي طولاني را بايد براي مطرح كردن صحيفه در جامعه طي كرد. از عموم مردم گرفته تا انديشمندان جامعه بايستي اهتمامي شايسته بر اين اثر باقي امام سجاد عليه السلام بنمايند.