بازگشت

در اشتياق به درخواست آمرزش از خداوند


عنوان دعاء چنين است:

و كان من دعائه عليه السلام في الاشتياق الي طلب المغفره من الله جل جلاله

از دعاهاي امام (ع) در اشتياق به درخواست آمرزش از خداوند جل جلاله است.

محتواي دعا

در اين دعا امام سجاد (ع) پس از درود فرستادن بر رسول خدا (ص) و آل او، درخواستهايي را به پيشگاه اقدس خداوند عرضه مي كند. اين درخواستها به ما مي آموزند كه از خداوند چه بخواهيم و خواسته ي خودمان را چگونه بيان كنيم. درخواستهايي كه مطرح شده در زمينه هاي مختلفي از جمله توبه، دوري از اصرار بر گناه، كسب رضاي خدا و توجه دادن به آفرينش انسان و... مي باشد. كه در اينجا به فرازهايي از آن اشاره مي شود:

1- و صيرنا الي محبوبك من التوبه، و ما را به توبه (از گناه) كه محبوب تو است بازگردان.

2- اللهم و متي وقفنا بين نقصين في دين او دنيا، فاوقع النقص باسرعهما فناء...، خدايا و هرگاه بين دو زيان (دو كيفر بر اثر دو تقصير و نافرماني) قرار گرفتيم: يكي در دين و ديگري در دنيا، (و يكي را مي بخشي) پس زيان (كيفر) را در آن كه زود مي گذرد (دنيا) و عفو و



[ صفحه 68]



بخشش را در آنكه مدتش طولاني است (دين) قرار بده.

3- و اعم ابصار قلوبنا عما خالف محبتك، و ديده ي دلهايمان را از آنچه خلاف دوستي تو است كور گردان.

4- و اجعل همسات قلوبنا، و حركات اعضائنا، و لمحات اعيننا، و لهجات السنتنا في موجبات ثوابك، و رازهاي دلها و حركات اندامها و نگاههاي پنهاني چشمها و سخنان زبانهاي ما را در آنچه باعث ثواب تو گردد قرار بده.

امام در كلاس درس اين دعا به ما مي آموزد كه براي رسيدن به سعادت ابدي، تمام توان خود را در جهت رضاي الهي و كسب ثواب و پاداش اخروي صرف كنيم و قلب و اعضاء و چشم و زبان را در خدمت به آرمان الهي و مكتب توحيد و در راه خدا به كار گيريم.

به راستي كه اگر انسانها تحت تربيت تعاليم آسماني قرآن و رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم و ائمه ي معصومين عليهم السلام قرار بگيرند و دل و جان به مكتب توحيد بسپارند، و آنگونه شوند كه جز رضاي الهي چيزي در دل نداشته باشند و آخرت را بر دنيا برگزينند و روح و روان و فكر و انديشه و دل و جان خود را در پرتو انوار الهي قرار دهند، آيا جوامع بشري به زيباترين و انساني ترين حيات فردي و اجتماعي نمي رسند؟ مسلما تنها در پرتو تعاليم انسان ساز قرآن و عترت بشريت مي تواند به «حيات طيبه» الهي و در دنيا و آخرت نائل شود.



[ صفحه 69]