بازگشت

شرح صحيفه سجاديه، سيد علي دزفولي


شرح صحيفه سجاديه، (فارسي)، سيد علي بن مرتضي موسوي دزفولي (زنده در 1192 ق)

شرحي است بر صحيفه سجاديه كه مؤلف هر يك از ادعيه را تحت عنوان «تحفه» آورده، سپس با استفاده از اقوال علما و روايات ائمه عليهماالسلام به شرح آن ها مي پردازد. همچنين در انتها دعاهاي ايام هفته - كه از ملحقات صحيفه مي باشد - را نيز شرح كرده است. پايان فراغت از تأليف كتاب عصر روز پنج شنبه 14 محرم 1192 ق بوده است. [1] .



[ صفحه 127]



ر. ك: طبقات اعلام الشيعه (الكواكب المنتثره في القرن الثاني بعد العشرة)، ص 538.

آغاز: «الصلاة و السلام و التحية و الاكرام علي رفيع الشأن و المقام خاتم الأنبياء العظام خير الانام سيد الانبياء و المرسلين رحمة للعالمين و خاتم النبيين شفيع المذنبين حبيب اله العالمين و علي أوصيائه و أولاده المعصومين - صلوات الله و سلامه اجمعين من الحال الي يوم المآل - و لعن الله اعدائهم و ظالميهم الي يوم الدين. اما بعد اين بنده مجرم و حقير سراپا تقصير ضعيف المسكين المستكين الحقير سيد علي بن سيد مرتضي طبيب دزفولي عفي الله عن معاصيهما و جرائهما بر رأي ارباب بصيرت و عقول و بينش و صاحبان هوش و ادراك مخفي و مستور نماند».

انجام: «و آن چه از نعمآء و آلاء ظاهريه و باطنيه اكرام نموده است... از ايام ابتداي خلقت او تا زمان استدعاي آن حضرت و از ايزد تعالي امثال آن نعمآء را در اوقات آتيه و ازمنه مستقبله مسئلت مي نمايد و... كه توفيق اتمام تأليف در ترجمه شرح صحيفه سجاديه علي صاحبها آلاف التسليمات و التحيات اتفاق افتاد در عصر يوم الخميس چهاردهم شهر محرم الحرام سنه هزار و صد و نود و دو از هجرت نبوية...»

چاپ:

دزفول: كتابخانه سيد عالمشاه، 1415 ق / 1373 ش، 200 به اضافه 16 صفحه.

نسخه ها:

1 / 360 - كتابخانه مدرسه دارالعلم نبوي - دزفول، بدون شماره، نسخ، خط مؤلف، يكشنبه 17 جمادي الآخر 1192 ق، چند صفحه در وسط نسخه به خطي مغاير نوشته شده است، در حواشي تصحيح شده و حاشيه نويسي درد، اين نسخه از تحفه 28 تا آخر كتاب را دارد، 313 صفحه، 20 سطر، عكسي از اين نسخه به شماره 1200 در مركز احياء ميراث اسلامي قم نگهداري مي شود. [فهرست نسخه هاي عكسي مركز احياء ميراث اسلامي قم، ج 3، صص 488 - 487]



[ صفحه 128]




پاورقي

[1] مؤلف در صفحه 183 نسخه عكسي كتاب از يكي از اساتيد خود با نام «مولانا محمد مؤمن» نقل مي كند كه به درستي مشخص نشد منظور وي چه كسي است.