بازگشت

حصنِ حصينِ حفظ و امان حق


انسان از ابتداي ولادت تا لحظه خروج از دنيا به خصوص وقتي كه در مدار تكليف و مسئوليت است، در معرض انواع خطرها و طوفانهايي است كه اگر از خود مراقبت و مواظبت ننمايد، درخت سعادت جاودانيش با آتش آن خطرات و طوفانها از ريشه خواهد سوخت.



مراقبت و مواظبت از هويّت الهي و ملكوتي خود، در سايه عقايد صحيحه و اخلاق حسنه و اعمال صالحه ميسّر است و جز اين، راهي براي سلامت ماندن از خط وجود ندارد. در اين مسير بايد باطن و ظاهر خويش را تسليم خواسته هاي الهي كرد و يك لحظه از هجوم شياطين و خنّاسان غافل نماند.



ابليس و ارتش خطرناكش كه جاهلان و بي خبر از حق و معاندان و دشمنان حقيقت هستند، كمترين رحمي به انسان ندارند و راحت آنان در اين است كه خوبيهاي انسان را به باد داده و آدمي را به قعر جهنّم رهنمون شوند. او و دستيارانش، دشمنان قسم خورده انسانند و در پيشگاه حضرت احديّت سوگند شديد ياد كرده كه از همه طرف و از همه جانب به انسان حمله كرده و او را از حقّ و حقيقت جدا سازند.



خداوند هم به آنان هشدار داده كه شما را بر عياد من سلطه و سلطنت و تسلّط و حكومت نيست، تنها كاري كه از شما بر مي آيد اغواگري است، كه اگر انسانها با فراهم بودن تمام وسائل هدايت به اغوي شما تن دهند من جهنّم را از شما و پيروانتان پر خواهم كرد.



چون از طريق قرآن مجيد به خود ببارانيم كه شيطان و حزبش كاري جز كينه و حقد و حسد و دشمني با ما ندارند و هدف ايشان بريدن ما از حقّ و حقيقت است و تنها راه محفوظ ماندن ما از خطرات آنان، ايمان به خدا و روز قيامت و فرشتگان و كتاب و نبوت و امامت و آراستگي به حسنات و پيراستگي از رذايل و انجام واجبات و ترك محرمات، كه حضن حصين الهي و منطقه امن و امان ملكوتي است مي باشد، از شيطان و منطقه او خود را حفظ كرده و در امان حضرت ربّ العزّه قرار خواهيم گرفت.



قرآن مجيد بي رحمانه و زيان آور شيطان را از هر جهت به انسان گوشزد فرموده، و ائمّه طاهرين((عليهم السلام)) كه هموزن قرآنند به توضيح وضع شيطان و كيفيت حمله او از چهار طرف برخاسته، و از اين طريق راه نجات انسان را از آن همه خطر كرده اند:

قالَ فَبِما أعْوَيْتَني لأْفْعُدَنَّ لَهُمْ صِراطَكَ الْمُسْتَقيمَ، ثُمَّ لآَتِيَنَّهُمْ مِنْ بِيْنِ أيْديهِمْ وَ مِنْ خَلْفِهِمْ وَ عَنْ أيْمانِهِمْ وَ عَنْ شَمائِلِهِمْ وَ لاتَجُد أكْثَرَهُمْ شاكِرينَ. قالَ اخْرُجْ مِنْها مَذْؤُماً مَدْحُوراً لَمَنْ تَبِعَكَ مَنْهُمْ الأََمْلَئَنَّ جَهَنَّمَ مِنْكُمْ أجْمَعينَ:(1)



شيطان گفت: اكنون كه مرا از رحمت خود محروم نمودي، من نيز بندگانت را از راه راست (كه آيين و دين و شرع و شريعت توست) گمراه گردانم. آنگاه از پيش روي و از پشت سر و طرف راست و چپ آنان درمي آيم، آن وقت اكثر آنان را خواهي يافت كه از عرصه گاه شكر نعمتهايت بيرون رفته اند. خطاب رسيد بيرون شو كه تو رانده درگاه مايي، هر كه از فرزندان آدم از تو متابعت كند جهنّم را از تو و آنان بدون شك پر خواهم كرد.



پيش رو، پشت سر، راست و چپ، اصطلاح است، مي گوييم فلاني از چهار طرف محاصره شد. وجود مقدس حضرت باقر((عليه السلام)) در ذيل اين آيه توضيحي عالي دارند:

«مِنْ بَيْنِ أيْديهِمْ» مَعْناهُ: اُهَوِّنُ عَلَيْهِمْ أمْرَ الآْخِرَةِ:



منظور شيطان از پيش رو، سبك كردن امر آخرت در نظر بني آدم است.

«مِنْ خَلْفِهِمْ» آمُرُهُمْ بِجَمْعِ الأْمْوالِ وَ الْبُخْلِ بِها عَنِ الْحُقُوقِ لِتَبْقي لِوَرَثَتِهِمْ:



و منظورش از پشت سر، امر به جمع مال و بخل ورزيدن از حقوق مالي است، تا بدون بهره گيري از مال براي آخرت، بميرند و محصول زحمات خود را براي ورث بگذارند.

«عَنْ أيْمانِهِمْ» اُفْسِدُ عَلَيْهِمْ أمْرَ دينِهِمْ بِتَزْيينِ الضَّلالَةِ وَ تَحْسينِ الشُّبْهَةِ:



منظورش از دست راست، آن است كه: با جلوه دادن گمراهي و ضلالت و نيكو نشان دادن شبهه، امر دين و دينداري را بر آنان فاسد مي كنم، تا از لباس حقيقت عريان شوند و به چاه عميق ضلالت سرنگون گردند.

«عَنْ شَمائِلِهِمْ» بِتَحْبيبِ اللَّذاتِ إلَيْهِمْ وَ تَغْليبِ الشَّهَواتِ عَلي قُلُوبِهِمْ:(2)



منظورش از دست چپ آن است كه: لذّات غلط را محبوب آنان نموده و شهوات سعادت سوز را بر قلبشان حاكم مي كنم.



ــــــــــــــــــــــــــــــــــ



1. اعراف، 16 ـ 18.



2. «مجمع البيان»ج2، ص404.