بازگشت

فرشتگان مرگ


خداوند عزيز در قرآن مجيد فرموده:

اَللّهُ يَتَوَفَّي الاْنْفُسَ حينَ مَوْتِها.(4)



خداوند جانها را به وقت مرگ كلاملاً دريافت مي دارد.



در اين آيه توفّي را به خود نسبت داده، و در آيه:

قُلْ يَتَوَفّاكُمْ مَلَكُ الْمَوْتِ الَّذي وُكِّلَ بِكُمْ.(5)



بگو: جان شما را فرشته مرگ بر شما گمارده شده دريافت مي دارد.



توفّي را به ملك الموت، و در آيه:



ــــــــــــــــــــــــــــــــــ



1- ق، 18.



2- ق، 17.



3- «اصول كافي» ج 2، باب نيّت خوبي و بدي، حديث 3.



4- زمر، 42.پ



5- سجده، 11.

حَتّي إذا جاءَ أحَدَكُمُ الْمَوْتُ تَوَفَّتْهُ رُسُلُنا وَهُمْ لايُفَرِّطُونَ.(1)



تا اينكه چون مرگ يكي از آنان فرا رسد، رسولان ما جان او را مي گيرند، و ايشان كوتاهي نمي كنند.



توفّي را به ملائكه فرستاده شده نسبت داده است.



البتّه مرجع همه اينها يكي است، زيرا همانطور كه خوانندگان در محلّش فرا گرفته اند همه افعال از آن خداست، و با اين حال افعال داراي مراتبي هستند كه نسبت به هر مرتبه اي طلائفه اي از موجودات بر حسب مراتب وجودشان اقدام به انجام آن مي كنند.



اخبار نيز شاهد به همين مطلبند. در «توحيد» از امام صادق عليه السّلام نقل شده است كه فرمود: «از ملك الموت پرسيده شد: چگونه در يك لحظه ارواح را قبض مي كني در حالي كه بعضي از آنها در مغرب است و بعضي در مشرق؟



ملك الموت پاسخ داد كه: من اين ارواح را به خود مي خوانم و آنها اجابت مي كنند. سپس حضرت ادامه داد: و ملك الموت گفت كه: دنيا در ميان دستهاي من همچون ظرفي است در ميان دستهاي شما، هر آنچه كه مي خواهيد از آن مي خوريد. و نيز دنيا در پيش من همچون درهمي است نزد شما، هر آنگونه كه مي خواهيد آن را به گردش در مي آوريد».



و نيز آن حضرت در پاسخ كسي كه اين آيات و مرگ ناگهاني عدّه كثير را عجيب مي دانست، فرمود: «خداوند تبارك و تعالي براي ملك الموت دستياراني از ملائكه قرار داده است كه آنان ارواح را قبض مي كنند، همانگونه كه رئيس نگهبانان براي خود دستياراني دارد و آنان را براي حوائج مختلف به كار مي گيرد».



بنابر اين، ملائكه، اين اشخاص مختلف را توفّي مي كنند و ملك الموت علاوه بر آنهايي كه خود قبض مي كند، افرادي را كه ملائكه دستيارش توفّي كرده بودند تحويل مي گيرد و خداوند عزوجل نيز آنها را از ملك الموت توفّي مي نمايد.(2)