بازگشت

فراز پنجم (آخرين فراز)


اللهم فصل علي محمد و آله ، و اجعل همسات قلوبنا، و حركات اءعضائنا، و لمحات اءعيتنا، و لهجات اءلسنتنا في موجبات ثوابك ، حتي لا تفوتنا حسنه نستحق بها جزاءك ، و لا تبقي لنا سيئه نستوجب بها عقابك . خدايا بر محمد و آل او درود فرست و تمام خاطرات قلبي و حركات اعضا و به هم خوردن چشم ، و حركات زبان ما را در راهي قرار ده كه ثواب تو را جلب كند، به طوري كه هيچ حسنه و نيكويي كه ممكن بود بدان برسيم از دست ندهيم و بدان وسيله مستحق جزاي خير تو باشيم و هيچ گناهي را كه موجب عقاب تو باشد براي ما باقي مگذار

شرح :

چنان كه در فراز قبل گفتيم : خاطرات قلبي ، آثار سرنوشت سازي را براي انسان به بار مي آورد كه بايد از آن مراقبت فراوان نمود كه اين صحيفه ي شفاف دل كه مركز حرم الهي است تاريك نگردد.

در روايتي از حضرت امام صادق عليه السلام آمده است كه خاطرات ذهني فاسد، درست همانند كاخ بسيار زيبايي است كه مقدار زيادي در آن دود قير و نفت متراكم شود و تمام در و ديوار آن چرك شود. يعني ذهن را تاريك مي كند، در حالي كه مي توان به واسطه آن به قرب الهي نايل آمد.

و امام عليه السلام استيفاء ثواب ها و دور شدن از تاريكي ها را منوط بر آن دانست كه تنها كسي مي تواند به كنترل خاطرات قلبي ، حركات اعضا و نگاه هاي حرام و لغزش زبان دست يابد كه خود را از تهاجم هاي شيطاني مصون قرار داده باشد و بلكه بتواند جملگي را در استخدام دستورات الهي در آورد، به طوري كه تمامي اعضا يكباره در راه اطاعت خداي متعال قرار گيرند؛ زيرا درهاي ورودي كه شيطان شبيخون مي زند و قلب را تسخير مي كند، از راه حواس ظاهري است كه مجاري اوست و اگر اين ابواب به روي شيطان مسدود گردد راه بر او بسته است .

اين كه در روايت آمده : درهاي جهنم هفت باب است ، اشاره به همين حواس پنجگانه ظاهر، و ششمي خيال و هفتم قوه وهم است .

و اگر گفته اند كه درهاي بهشت هشت باب است ، آن هشت در، عبارت از همين هفت قوه مي باشد، اگر در حاكميت عقل باشد و جملگي به تبعيت خود عقل حركت نمايند كه مجموعا هشت باب بهشت را تشكيل مي دهند، بنابراين وقتي عقل بر كرسي حكومت مي نشيند، حواس ظاهر و باطني انسان مجموعا در اختيار او در مي آيد، و لذا همان مي شود كه امام فرمود : لا تبقي لنا سيئه نستوجب بها عقابك .