بازگشت

فراز چهارم


اللهم فصل علي محمد و آله و كد لنا، و لا تكد علينا، و امكر لنا، و لا تمكر لنا، و اءدل لنا و لا تدل منا. اللهم صل علي محمد و آله ، و قنا منك ، و احفظنا بك ، و اهدنا اليك ، و لا تباعدنا عنك ان من تقه يسلم ، و من تهده يعلم و من تقربه اليك يغنم . خدايا بر محمد صلي الله عليه و آله و سلم و آلش درود فرست و به سود ما تدبير فرما نه به زبان ما و مكر خود را نه با ما، بلكه بر دشمنان قرار بده و ما را پيروز گردان و آنان را بر ما پيروز مگردان . و بر محمد و آلش درود فرست و ما را از خشم خود نگهدار، ما را محفوظ بدار و به سوي خود راهنمايي فرما و از خودت دور مگردان كه هر كس را كه تو حافظي به سلامت باشد و هر كه را هدايت كني آگاه است و هر كسي را كه به خود نزديك فرمايي به غنيمت تمام مي رسد.

شرح :

لفظ كيد و مكر كه امام عليه السلام در اين فراز از دعا به كار برده اند با استفاده از قرآن كريم است كه در موارد خاصي در مقابل كيد و مكر مكاران كه با نفاق تمام سد راه هدايت مي شوند به خود نسبت داده است ؛ همانند آيه شريفه انهم يكيدون كيداَ و اءكيد كيداَ فمهل الكافين اءمهلهم رويدا . (317)

و با آيه شريفه و مكروا و مكر الله و الله خير الماكرين . (318)

و البته از قرينه موجود در آيات استفاده مي شود كه اين كيد و مكر كه بر خداي متعال نسبت داده شده مكر و كيد سوء نيست ، بلكه راهي براي جلوگيري از كيدها و مكرهاي منافقانه اي است كه نسل و حرث ؛ يعني نفوس مسلمين و اقتصاد آنان و اسلام و مسلمين را به خطر مي انداخته و در اين صورت چاره اي جز انديشه خلاصي از شر اسرار نيست .

در چنين مواقعي هرگونه روشي كه بتواند نقشه هاي شوم آنان را خنثي كند، ضروري و لازم است ، از اين رو امام معصوم كه از خداوند متعال طلب مكر و كيد فرموده بر همين پايه است كه در امان ماندن از خيانت ها و نفاق ها گاهي مستلزم چاره انديشي خاصي است كه كيد و مكر آنان را دست و پاگير خود آنان نمايد. و نيز درخواست حفظ و هدايت از حضرت حق - جل و علي - نموده و آن نعمتي است كه فوق آن ها نعمت ديگري نخواهد بود؛ زيرا رهايي از حفظ و هدايت حق كنار رفتن از خط مستقيم و رها شدن در خطوط غير متناهي ضلالت است كه در وادي بيكران شر حيران و سرگردان خواهد بود، ولي آن كس كه در حمايت و حفظ او قرار گيرد از هيچ موج و طوفاني نهراسد، بلكه پيوسته دست در دست هدايت او قرار داده و به ساحل نجات ره خواهد يافت .

شب تاريك و سنگستان و مومست

قدح از دست مو افتاد و نشكست

نگهدارنده اش نيكو نگه داشت

و گرنه صد قدح نفتاده بشكست

پاورقي



317- طارق ، 17 - 15 : آنان حيله گري مي كنند و من نيز تدبير مي كنم ، پس به كافرين مهلت ده ، به ايشان مهلت ده مدت اندكي .

318- آل عمران ، 54 : آنان حيله گري نمودند و خداوند نيز تدبير نمود و خداوند بهترين تدبير كنندگان است .