بازگشت

فراز هشتم


و الذين عرفتهم مثاقيل المياه ، وكيل ما تحويه لواعج الامطار و عوالجها و رسلك من الملائكه الي اءهل الاءرض بمكروه ما ينزل من البلاء و محبوب الرخاء . خدايا، بر آن دسته از ملائكه كه به آنان وزن آب ها و مقداري كه موجب بلا و گرفتاري مي شود و تعداد و قطرات درشت و متراكم باران ها را ياد دادي درود فرست ! و نيز به آن گروه از فرشتگان كه به طرف زمين به جهت نزول بلا يا اهداء آرامش و رحمت فرستاده مي شوند!

شرح :

در آيه كريمه و كل شي عنده بمقدار : و هر چيز در نزد او به اندازه است ، نظام نظم و حساب را بر تمامي عالم خلق و امر حاكم دانسته است . در آيه 86 نساء فرمود : ان الله كان علي كل شي حسيبا : خداوند بر هر چيز حسابگر است . و نيز در سوره الرحمن آيه 5 : الشمس و القمر بحسبان و در سوره انبياء آيه 47 : و ان كان مثقال حبه من خردل اءتينا بها و كفي بنا حاسبين ، و قرآن كريم خداي متعال را حسيب و سريع الحساب و اسرع الحاسبين ناميده است و آيات بسياري هم روز قيامت را يوم الحساب نام داده اند. در آيه 96 انعام نيز مي خوانيم : و جعل الليل سكنا و الشمس و القمر حسبانا ؛ يعني شب و روز و خورشيد و ماه را براي نظام دقيق حسابگري ايام و ماه و سال قرار داديم . بر اين اساس ، هر چه در جهان اتفاق مي افتد، داراي حساب دقيقي بوده و هيچ چيز از آن قانون عام و سنت غير قابل تغيير الهي استثنا نمي پذيرد.

بر همين ميزان ، اگر طوفان عالمگيري نيز اتفاق افتد، عدد قطرات باران و مقدار امواج خروشان سيل و مقدار كل آن آب ها به طور دقيق در سيطره محاسبه حضرت خداوندي خواهد بود و هيچ چيز از احاطه علمي او بيرون نيست . لذا قرآن كريم سقوط يك برگ از درخت را نيز تحت مراقبت علمي حضرت حق مي داند : و ما تسقط من ورقه الا يعلمها. (295) پس عجيب نيست كه ماءموران حسابرس ، تيز بين و ريز بين خداي متعال وزن آب ها، مقدار قطرات ، تراكم سيل خروشان و... را مي دانند.

بلاهايي كه دامن گير مردم دنيا مي شود نيز در اثر اعمال ناپاك و رفتارهاي نارواي مردم روي مي دهد. اين بلاها به وسيله همين ماءموران الهي نازل شده و يك باره نسلي را به انقراض مي كشاند و لذا قرآن كريم (سوره هود آيه 69 و 70) مي فرمايد : و لقد جائت رسلنا ابراهيم بالبشري ...َ... لا تخف انا ارسلنا الي قوم لوط . در آيه 82 و 81 همان سوره نيز مي فرمايد : ان موعدهم الصبح اليس الصبح بقريبَ فلما جاء اءمرنا جعلنا عاليها سافلها و اءمطرنا عليهم حجاره من سجيل منضود ، يعني موعد گرفتاري آنان صبح است و چه زود مي رسد و آن گاه كه امر و عذاب ما نازل شد، تمام آباداني ها آن ها را زير و رو كرده و ريگ هاي بسيار بر آنان باريديم .

همين ملائكه ، براي حضرت ابراهيم حامل بشارت بودند و براي قوم لوط عامل بلا و نابودي . همين ماءموران الهي هستند كه مديريت نظام افعالي صحيفه وجود را بر عهده دارند و جهان را با نهايت دقت نگهداشته اند. لذا بايد اين مساءله مهم را باور داشت كه آنچه در ظاهر خاكي اين عالم مي نمايد، جملگي در باطن هستي به دست همين ماءموران الهي انجام مي گيرد.

پاورقي



294- اسراء، 85.

295- انعام ، 59.