بازگشت

فراز هفتم


و الذي بصوت زجره يسمع زجل (292) الرعود، (293) و اذا سبحت به حفيفه السحاب التمعت صواعق البروق ، و مشيعي الثلج و البرد، و الهابطين مع قطر المطر اذا نزل ، و القوام علي خزائن الرياح ، و الموكلين بالجبال فلا نزول . و درود فرست بر آن دسته از فرشتگان كه با صداي فراخواني ابرها، صداي مهيب ابرها را به شنوندگان مي رسانند؛ آن گاه كه ابرها در فضا شناگر بوده شعله هاي برق مي درخشد! و نيز بر آن دسته از فرشتگاني كه همراه برف ، تگرگ و قطرات باران نازل مي شوند، و همين طور بر متوليان خزائن بادها و ماءموران نگهداري كوه ها رحمت و درود نازل بفرما!

شرح :

مكانيسم حركت ابرها و برق هاي درخشنده آنان و غرش بي پروايشان اگر چه معلول يك سلسله علل خاص است كه در نظام طبيعت مورد شناسايي قرار گرفته ، ولي بايد دانست كه آنچه توسط ما شناخته شده است تمام عليت و تمام سبب مساءله نيست ؛ گذشته از آن كه ما به تمامي اسرار پي نبرده ايم و آنچه را هم كه از واقعيت مي شناسيم ، تمام حقايق مؤ ثر در عالم نيست ، بلكه به قول قرآن كريم : و ما اءوتيتم من العلم الا قليلا : (294) و از علم ، به شما داده نشد مگر اندكي .

و لذا ديده ايم كه جهل دانشمندان قرن گذشته در قرن بعد روشن مي شود، كه اين خود دليل بر محدوديت علمي انسان است . گذشته از اين ها، علل غير مادي عالم - كه خداي متعال از آن ها به فرشتگان تعبير فرموده - قابل رؤ يت يا آزمايش توسط ما نيستند، به همين دليل ، انكار آنچه نمي بينيم از نهايت بي خبري ما حكايت مي كند.

پاورقي



292- زجل : صداي بلند.

293- رعود : جمع رعد.