بازگشت

فراز هشتم (آخرين فراز)


و عرفه في (287) اءهله الطاهرين و امته المؤ منين من حسن الشفاعه اجل ما وعدته ، يا نافذ العده يا وافي القول يا مبذل السيئات باءضعافها من الحسنات انك ذوالفضل العظيم . خدايا، به پيامبر اكرم شفاعتي درباره اهل بيت مكرم او و مؤ منين كرامت بفرما كه برتر از آنچه به پيامبر اكرم وعده داده اي باشد! اي كسي كه عهدش قطعي و به قول وفادار است ! اي كسي كه سيئات را به چندين برابر ثواب تبديل مي سازي ، تو داراي فضلي عظيم هستي !

شرح :

معرفي پيامبر اكرم به خصوصيت شفاعت يكي از مهم ترين مقامات پيامبر است كه از دو جهت حايز اهميت مي باشد :

O تقاضاي پيامبر اكرم نزد خداي متعال مورد قبول است ، به طوري كه اگر او نسبت به كسي اظهار شفاعت كند، قطعا خداي تعالي خواسته او را رد نكرده و تقاضاي ايشان را نسبت به آن شخص مورد اجابت قرار مي دهد.

O مژده اي به گنهكاران است كه سعي كنند به سوي خدا توبه و بازگشت نمايند تا بدين وسيله ، در حريم شفاعت پيامبر راه يابند؛ زيرا تا نتوانند در كنار پيامبر قرار بگيرند و تا سنخيت با مقام پاكيزه او نداشته باشند، مساءله ي شفاعت نسبت به آن ها غلط و خارج از واقع است .

البته در اين جا نكته اي را بايد تذكر داد كه بسيار پراهميت است و آن اين كه شفاعت در قيامت ، از سنخ شفاعت هاي دنيايي نيست كه شخص ‍ قدرتمندي نسبت به فرد مجرمي وساطت نمايد تا او را از چنگال عقوبت نجات داده و به امن و امان برساند، بلكه شفاعت در قيامت ، به معني شفع شدن - يعني جفت گرديدن - و در كنار هم قرار گرفتن از نظر سنخيت روحي و وجودي است . در نتيجه ، شخص بايد داراي آن چنان وضعي باشد كه به راستي او را به تابعيت شريعت پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم بشناسند، زيرا بسياري از مردم در اثر اعمال ناهنجار خود، سنخيت با پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم را از دست داده اند، به طوري كه فقط در نظام آماري مسلمان هستند، ولي در عمل هرگز از اسلام اثري ندارند! البته گاهي شيعيان اهلبيت عليهم السلام مبتلا به بعضي نافرماني ها مي شوند، ولي همراه آن عمل ناهنجار در خود احساس ‍ خجلت و انفعال كرده و كمبود و نقيصه و زشتي كردار خود را حس مي كنند، به طوري كه خود را شايسته عقوبت مي دانند و بسيار نادم و پشيمان مي باشند. اينان اگر توبه كنند، قهرا در كنار امام خود قرار مي گيرند؛ بر خلاف فرد متجري كه علنا دست به عصيان مي زند و بي باكانه بدون هيچ گونه انفعال روحي ، جراءت در نافرماني دارد و بناي توبه هم ندارد! چنين كسي هرگز سنخيت با معصومين نداشته و قطعا شفاعت شامل حال او نخواهد شد. البته گاهي از اين افراد كارهاي بسيار خوب و مهمي سر مي زند كه گذشته هاي ناهنجار آنان را تطهير مي كند (همانند جهاد در راه خدا، شهادت ، خدمات شايسته به اسلام و مسلمين ) و آنان را لايق شفاعت مي نمايد؛ از اين رو، در قرآن كريم نيز مكررا سخن از تبديل سيئات به حسنات آمده است ، مانند فاءولئك يبدل الله سيئابهم حسنات . (288) سر اين مساءله ، در ندامت و پشيماني شخص ‍ از رفتار و كردار خود بوده است ؛ به اين معنا كه او در اثر توبه با انجام كارهاي مهم و قابل قبول به حضرت حق رو آورده و گذشته را به وسيله اعمال صالح و شايسته خود جبران نموده است .

اللهم و حمله عرشك الذين لا يفترون من تسبيحك و لا يسئمون من تقديسك و لا يستحسرون من عبادتك و لا يؤ ثرون التقصير علي الجد في اءمرك و لا يغفلون عن الوله اليك و اسرافيل صاحب الصور، الشاخص الذي ينتظر منك الذن ، و حلول الاءمر فيتبه بالنفخه صرعي رهائن القبور و ميكائيل ذوالجاه عندك ، و المكان الرفيع من طاعتك .

و جبريل الاءمين علي وحيك ، المطاع في اءهل سماواتك ، المكين لديك ، المقرب عندك و الروح الذي هو علي ملائكه الحجب ، و الروح الذي هو من اءمرك .

فصل عليهم و علي الملائكه الذين من دونهم ، من سكان سماواتك ، و اءهل الاءمانه علي رسالاتك ، و الذين لا تدخلهم ساءمه من دئوب و لا اعيآه من لغوب و لافتور و لا تشغلهم عن تسبيحك الشهوات و لا يقطعهم عن تعظيمك سهو الغفلات ، الخشع الاءبصار فلا يرومون النظر اليك ، النواكس ‍ الاذقان الذين قد طالت رغبتهم فيما لديك ، المستهترون بذكر آلائك و المتواضعون دون عظمتك و جلال كبريائك و الذين يقولون اذا نظروا الي جهنم تزفر علي اءهل معصيتك : سبحانك ما عبدناك حق عبادتك ! .

فصل عليهم و علي الرو حانيين من ملائكتك و اهل الزلفه عندك ، و حمال الغيب الي رسلك و المؤ تمنين علي وحيك و قبائل الملائكه الذين اختصصتهم لنفسك و اءغنيتهم عن الطعام و الشراب بتقديسك ، و اءسكنتهم بطون اطباق سماواتك ، و الذين علي اءرجائها اذا نزل الاءمر بتمام وعدك .

و خزان المطر و زواجر السحاب و الذي بصوت زجره يسمع زجل الرعود، و اذا سبحت به حفيفه السحاب التمعت صواعق البروق ، و مشيعي الثلج و البرد، و الهابطين مع قطر المطر اذا نزل ، و القوام علي خزائن الرياح ، و الموكلين بالجبال فلا نزول و الذين عرفتهم مثاقيل المياه ، وكيل ما تحويه لواعج الامطار و عوالجها .

و رسلك من الملائكه الي اءهل الاءرض بمكروه ما ينزل من البلاء و محبوب الرخاء و السفره الكرام البرره ، و الحفظه الكرام الكاتبين ، و ملك الموت و اءعوانه ، و منكر و نكير و رومان فتان القبور، و الطائفين بالبيت المعمور، و مالك و الخزنه و رضوان و سدنه الجنان . و الذين لا يعصون الله ما اءمرهم و يفعلون ما يؤ مرون و الذين يقولون سلام عليكم بما صبرتم فنعم عقبي الدار و الزبانيه الذين اذا قيل لهم خذوه فغلوه ثم الجحيم صلوه ابتدروه سراعا و لم ينظروه و من اءوهمنا ذكره ، و لم نعلم مكانه منك ، و باءي اءمر و كلته ؟ و سكان الهواء و الاءرض و الماء و من منهم علي الخلق .

فصل عليهم يوم ياءتي كل نفس معها سائق و شهيد و صل عليهم صلاه تزيدهم كرامه علي كرامتهم ، و طهاره علي طهارتهم .

اللهم و اذا صليت علي ملائكتك و رسلك ، و بلغتهم صلاتنا عليهم فصل علينا بما فتحت لنا من حسن القول فيهم ، انك جواد كريم

پاورقي



287- في در اين جا معناي مع دارد.

288- فرقان ، 70، اينان كساني هستند كه خداوند گناهان آنان را تبديل به نيكي مي كند.