بازگشت

فراز دوم


اللهم فصل علي محمد اءمينك علي وحيك ، و نجيبك من خلقك و صفيك من عبادك ، امام الرحمه ، و قائد الخير، و مفتاح البركه كما نصب لاءمرك نفسه ، و عرض فيك للمكروه بدنه . خدايا، بر محمد صلي الله عليه و آله و سلم درود فرست كه امين وحي و نجيب ترين و برگزيده ترين بندگان تو است .

او كه پيشرو در رحمت و راءفت و خير، و كليد بركات و خيرات بود و تن و جان خود را در راه اوامر و فرمان تو به رنج انداخت .

شرح :

در اين فراز، امام سجاد عليه السلام پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم را به چند صفت توصيف فرموده كه هر يك نكته اي جالب و قابل توجه به شمار مي آيد :

O پيامبر امين در وحي الهي است ؛ يعني آنچه را از خداوند متعال گرفته ، با دقت تمام در چهار مرحله حفظ كرده و به طور صحيح و بدون كم و كاست به مردم تحويل داده است اولا : آنچه حضرت از جبرئيل دريافت نمود، تمام آن چيزي بود كه جبرئيل بايد تحويل مي داد.

:

ثانيا : آنچه را كه دريافت نمود، با دقت تمام حفظ كرد، به طوري كه هيچ چيز از آن كم نگرديد.

ثالثا : آنچه را كه به مردم ابلاغ فرمود، تمامي آن چيزي بود كه ماءموريت به ابلاغ آن داشت .

رابعا : آن گاه كه رسالت خود را مي رساند، به بهترين و عالي ترين نوع تبليغ متوسل گشت و هنرمندانه ترين روش را در دعوت از مردم به كار گرفت .

O دومين صفات رسول گرامي اسلام اين بود كه ايشان نجيب ترين فرد در بين مردم بود و جملگي او را به اين كمال مي شناختند و هيچ گونه نقطه ضعفي در تاريخ زندگي او سراغ نداشتند.

O در بين آن مردم ، او براي رسالت برگزيده شده بود. او هرگز از خود حرفي نداشت و به خودي خود دست به اين كار نزد، بلكه ماءموريتي الهي داشت . پس آنچه را كه حضرت به آن امر فرموده يا از آن نهي كرده ، جملگي متن دستور حضرت حق بوده است .

O ايشان الرحمه بود؛ يعني مردم بايد به اين نكته آگاهي پيدا كنند كه آنچه را پيامبر اسلام براي آنان آورده ، تحميل و بار و مزاحمت نيست ؛ زيرا احكام اسلام هديه اي عظيم از جانب حضرت حق است كه بر مردم نازل گرديده است . پس مردمي كه در اين جهان و عرصه وسيع هستي قدم گذارده اند، بايد توجيه شوند كه چگونه در اين عالم زندگي كنند و براي ابديت خود چه فكري نمايند. شارع مقدس اسلام ، چراغي در ظلمات جهان است و طبيبي است كه دارو و درمان خود را به همراه دارد و به هر جا كه وارد شود، مرهم جان هاي مريض و خسته است ، و پيامبر اسلام كسي است كه مردم را به صلاح دعوت مي كند. خداوند متعال در قرآن كريم آيه ي 107 سوره انبيا فرموده : و ما اءرسلناك الا رحمه للعالمين : و ما نفرستاديم تو را، مگر براي اين كه رحمت براي اهل عالم باشي .

O قائد الخير است . قائد به كسي مي گويند كه جلودار كاروان است ، راه رفته و مقصد شناس است و در اين امر اشتباه نمي كند؛ از پيچ و خم ها آگاه است و در اين امر دچار خطا نمي شود. آري ، پيامبر اكرم داراي آن چنان عظمتي است كه مي تواند كاروان هستي را به منزلگاه حقيقي خود هدايت كند.

O مفتاح البركه است ؛ يعني اگر نبود در خيرات به روي مردم بسته مي شد و مردم نمي توانستند خيرات را به دست آورند.

O و سرانجام اين كه پيامبر در اين راه خود را به زحمت و مشقت انداخت و هرگز در انجام وظايف كمترين سستي به خود راه نداد.