بازگشت

محمد تحقق خارجي حيات قرآني است


(ش 145)

حيات قرآني - با همه ي كمالات و در همه ي مراتبش - متحقق در وجود محمد و آل او - صلوات الله عليهم اجمعين مي باشد. [1] و اين مطلب در سراسر دعاي شريف، به ويژه در بخش پاياني آن - كه مستقيما به توصيف اين سيد لطيف و اين عنصر عفيف و مبعث شريف [2] رباني و قرآني وي پرداخته - آشكار است. لذا معرفت اينان - به حقيقت معرفت - معرفت حقيقت اوصاف و كمالات قرآن است، كه در اين جا - تيمنا و به مناسبت مقام - به مواردي از آن، متكي و مستند بر عبارات اين نيايش اعجاب انگيز اشاره مي كنيم:

(2 و 1) - پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم عبد راستين خدا و فرستاده و مبلغ رسالت قرآني او است: «اللهم صل علي محمد عبدك و رسولك كما بلغ رسالتك...»

(4 و 3) - پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمان - قرآني - خدا را آشكار و بندگانش را - بر پايه ي وحي و قرآن - پند داد: «و صدع بامرك و نصح لعبادك».

(5) - پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم - در حالي كه همه ي حقايق قرآني در او احصاء شده است [3] - در قيامت (و فردوس برين) و در مقام قرب خداوند، جايگاهش بالاتر از همه ي انبياست: «اللهم اجعل نبينا صلواتك عليه و علي آله يوم القيامة اقرب النبيين منك مجلسا...»

(8 و 7 و 6) - پيامبر عظيم الشأن صلي الله عليه و آله و سلم - در پرتو لطف خدا و بندگي خالص و مجاهدت ها و كمالات قرآني اش در ميان انبياء - تواناترين (و بالاترين) آنان در مقام شفاعت (مقام محمود)، پرشكوه ترين از حيث قدر و منزلت و از جنبه ي جاه و جلال آبرومندترين آنان نزد خداست: «اللهم اجعل نبينا... وامكنهم منك شفاعة و اجلهم عندك قدرا و أو جههم عندك جاها.»

(9 تا 18) - پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم - به عنايت حق (9) و با واجديتش قرآن عظيم و عترت پاك و كريم بنيانش شريف (11): برهانش عظيم (12)، ميزانش سنگين (13) شفاعتش مقبول (14 (، وسيله اش نزديك [4] (15) چهره اش سپيد، (16) نورش تمام (17) و درجه اش رفيع (ترين) (18) مي باشد: «اللهم صل علي محمد و آل محمد [5] ، و شرف بنيانه، و عظم برهانه، و ثقل ميزانه، و تقبل شفاعته، و قرب وسيلته، و بيض وجهه، و أتم نوره و ارفع درجته....» [6] .

پايان


پاورقي

[1] اين مطلب مقاله ي مستقلي را طلب مي كند كه از خداوند توفيق نگارش آن را مسألت دارم.

[2] از دعاي شب مبعث: «اللهم فانا نسألك بالمبعث و السيد اللطيف و العنصر العفيف أن تصلي علي محمد و آله....» - مفاتيح الجنان، محدث قمي، به نقل از بلد الأمين كفعمي.

[3] و كل شي ء احصيناه في امام مبين (يس، 12)؛ پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم و بعد از او علي بن أبي طالب عليه السلام امام مبين هستند. ر. ك. تفسير كنز الدقائق، ج 11 ص 63 - 60.

[4] «وسيله» يكي از تحفه ها و عطاهاي خداوند است به محبوبش محمد صلي الله عليه و آله و سلم كه جلوه ي بازر او در قيامت آشكار مي گرد: «اللهم اعطه الفضل و الفضيلة و الوسيلة و الدرجة الرفيعة...» - مفاتيح الجنان، زيارت پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم در روز شنبه. هم چنين ر. ك. الروضة من الكافي، خطبة الوسيلة لأميرالمؤمنين عليه السلام.

[5] شماره هاي 1 و 2 اين خصايل ده گانه ي پيامبر اكرم، از معناي اللهم صل علي محمد و آل محمد اخذ شده است؛ صل به معناي عنايت فرما و از عطف عبارت آل محمد؛ با تصريح نام مبارك محمد (به عنوان مضاف اليه) - بر خلاف ساير صلوات هاي اين دعا كه به ضمير اضافه شده است و به صورت آله آمده - استفاده مي شود كه عنايت مستقيم خدا به پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم و نيز عنايت به او از طريق آل (يا عنايت به آل از طريق او) دو عنايت تام و كامل و البته - پيوسته و جدايي ناپذير است.

[6] ساير اوصاف قرآني - در مقام تحقق خارجي - كه از عبارات دعا تا پايان آن استخراج گرديده (كه آن نيز حدودا بالغ بر عدد 18 مي شود)، ويژگي هايي است در رابطه ي ما (امت) و رسول مكرم صلي الله عليه و آله و سلم به عنوان اسوه ي بيت گرامي اش - صلوات الله عليهم اجمعين - كه به دليل طولاني شدن صرفنظر مي شود.