بازگشت

تربيت فرزند


از وظايف مهم والدين تربيت اسلامي و دين فرزندان است كه به عنوان يادگار از اعمال صالح خود در جامعه باقي بگذارند. امام سجاد (ع) از اين امر مهم فروگذار نكرده و به بهترين اوصاف بيان فرمودند كه والدين كوشش كنند تا فرزندان خود را صحيح تربيت كنند.

صحيفه سجاديه گرچه به لسان دعا است ولي همانطور كه در مقدمه يادآور شديم هماننتد قرآن و نهج البلاغه مي باشد. يعني در عين اينكه دعا است كتاب فقه، كتاب كلام، تفسير و... و كتاب تربيت و تهذيب است. وجود مبارك زين العابدين (ع) كه در دعاي بيست و پنجم چگونگي تربيت فرزند را در پرتو دعا بيان فرمودند و آنها به صورت فهرستي يادآور مي شويم.

«اللهم و من علي ببقاء ولدي...

خدا بر من (در تربيت) فرزند منت بگذار تا آنها را شايسته و با شخصيت با بدني سالم و معنويتي صحيح و اخلاقي اسلامي تربيت نمايم. پروردگارا! مرا ياري كن تا به ايشان غذاي پاكيزه و حلال بخورانم و آنها را با سرشتي نيكو راهنمايي نمايم به نحوي كه نيكوكاراني باتقوا و صاحبان بصيرت، شنوا و مطيع حق و فرمان بردار تو و دوستدار خير بوده و نسبت به اولياء (خدا) عاشق و خيرخواه باشند و نسبت به دشمنان تو دشمني نمايند.

خدايا فرزندانم را بازوي نيرومندم قرار بده (آنچنان تربيت شوند كه در خير و صلاح من حركت كنند.) تا محضر و مجلسم با وجود فرزندانم زينت داده شود.»

در تربيت، سلامت بدن نيز همچون سلامت روح و روان لازم است و لذا امام سجاد (ع) در تربيت به سلامت بدن نيز اشاره دارد. گرچه ما معمولا يك جهت را در نظر مي گيريم، يعني يا فقط به بدن رسيدگي مي كنيم و يا تنها روح را پرورش مي دهيم، ولي جامع در تربيت هر دو بعد است.