بازگشت

صحيفه سجاديه كامله


همان صحيفه مشهوره است كه در نسخ موجوده داراي پنجاه و چهار دعاء مي باشد. لكن در «اعيان الشيعة» تعداد آن شصت و يك عدد ذكر شده است [1] كه در بعضي از نسخه ها هفت دعاء بعنوان ملحقات آورده شده [2] كه احتمالا مرحوم «سيد محسن امين عاملي» آنها را جزو صحيفه مي دانستند.

البته راوي صحيفه (متوكل بن هارون) در مقدمه صحيفه مي گويد كه اين دعاها هفتاد و پنج باب بوده و يازده باب آن از من ساقط شده و شصت و چهار باب را حفظ كرده ام. [3] معلوم مي شود از اين كه حفظ كرده بود نيز ده دعاء از دست رفته و اكنون پنجاه و چهار دعاء باقيمانده است.

وجه تسميه صحيفه كامله

- آنكه از صحيفه ديگر كه نزد زيدي ها مي باشد و نصف اين صحيفه است، بيشتر و كامل تر است.

- مجموعه ي كاملي از حاجات بندگان به درگاه الهي در آن وجود دارد.

- هر كس آن را بخواند به كمال مطلوب خود مي رسد. زيرا در انشاء آن، نهايت كمال قدرت علمي و ادبي به كار رفته است.

امتياز خاص صحيفه كامله

يكي از امتيازات خاص اين صحيفه شريفه، داشتن سند تا پنجاه و شش هزار و صد سند مي باشد كه مرحوم علامه محمد تقي مجلسي بيان كرده است. [4] بالاتر آنكه مورد توجه امامان بعد از امام سجاد (ع) نيز بوده است. به طوري كه امام هادي (ع) آن را از پدرانش نقل فرمودند [5] و مهمتر آنكه حضرت آن را بر فرزندش امام باقر (ع) املاء كردند و امام صادق (ع) نيز در آنجا حضور داشتند [6] كه اين امور در غير قرآن مجيد بي نظير است.

و نيز علامه محمد تقي مجلسي مي گويد در حالت مكاشفه، حضرت بقية الله الاعظم (عج) اين كتاب را به او معرفي مي كند و از آن زمان ايشان اقدام به نشر آن در سطح وسيع در آفاق و بخصوص در اصفهان مي نمايد. [7] .


پاورقي

[1] اعيان الشيعة / ج 1 / ص 638.

[2] آقاي عمادزاده در صحيفه اي كه ترجمه نموده اند، هشت دعا را ملحق كرده اند كه يك دعا براي ايام هفته ذكر كرده اند كه هر روز هفته يك دعاء مستقل دارد. در نتيجه 15 دعا ملحق شده است.

[3] صحيفه سجاديه كامله؛ ترجمه فيض الاسلام / ص 23.

[4] بحارالانوار / ج 107 / ص 61.

[5] صحيفه سجاديه جامعه / ص 630.

[6] صحيفه سجاديه كامله؛ ترجمه فيض الاسلام / ص 15.

[7] بحارالانوار / ج 107 / ص 60، 50، 45، 43 و 63.