بازگشت

سلسله سند روايت صحيفه ابن ادريس


ابن ادريس به سه طريق صحيفه سجاديه را روايت مي كند:

طريق اول:

به نقل از عربي بن مسافر العبادي الحلي، از شاگردان ابوعلي طوسي (مانند الياس بن هاشم)، از بهاء الشرف [1] .

طريق دوم:

به نقل از أبوعلي طوسي (مفيد ثاني)، از پدرش شيخ الطائفة محمد بن الحسن طوسي.

مولي محمد تقي مجلسي، در باب نقل ابن ادريس از ابوعلي (ابن الطوسي) مي نويسد:

مشهور در اسانيد، اين است كه يك يا دو واسطه در روايت ادريس از ابوعلي وجود دارد؛ اما اين نيز ممكن است كه ابن ادريس در سن پايين، صحيفه را از ابوعلي شنيده باشد و روايات با واسطه، مربوط به دوران كهنسالي او باشد. [2] .

طريق سوم:

علامه مجلسي در ذكر سند روايت خود از صحيفه آورده است كه ابن ادريس:

از شيخ ابوالقاسم محمد بن أبي القاسم الطبري، از شيخ اجل ابوعلي الحسن، از پدر شيخ الطائفة محمد بن الحسن الطوسي صحيفه را نقل كرده است. [3] .


پاورقي

[1] شيخ حر عاملي در امل الآمل: 169:2 آورده است كه ابن مسافر صحيفه را از بهاء الشرف روايت كرده است. اين طريق روايت در سلسله سند روايت صحيفه نجم الدين جعفر بن محمد بن جعفر بن هبة الله بن نما نيز آمده است. رك: الصحيفة السجادية الجامعة: 636. البته ابن مسافر در برخي از اساتيد، صحيفه را از شيخ الياس حائري به نقل از حمزة بن شهريار و به نقل از ابوعلي روايت نموده است. رك: الصحيفة السجادية الجامعة: 612. در برخي از اسانيد نيز تنها به نقل از شيخ الياس حائري به نقل از ابوعلي روايت شده است. رك: الصحيفة السجاديه الجامعة: 662 و 663. همچنين ابوالحسن علي بن الخياط نيز از عربي بن مسافر صحيفه را نقل كرده است رك: الصحيفة الجامعة: 636 و 637 و 658 و 664. از ديگر اشخاصي كه صحيفه را از ابن عربي روايت كرده اند مي توان به محمد بن صالح بن ابي البركات الصنعاني، علي بن ثابت السواري و السيد محيي الدين محمد بن عبدالله بن زهرة نام برد. رك: الصحيفة السجادية الجامعة: 662 و 664.

[2] بحارالانوار: 52:110.

[3] الصحيفة السجادية الجامعة: 653.