بازگشت

تواتر صحيفه، قائل «حدثنا»


توضيح: آقا حسين خوانساري (م 1099) ، از دانشوران بلند پايه ي عصر صفوي است كه جامعيت او در علوم مختلف اسلامي، زبان زد بود. كتاب مشهور او «مشارق الشموس في شرح الدروس» است و ترجمه اي به فارسي از صحيفه ي سجاديه نيز دارد. (ر. ك. دائرة المعارف تشيع، ج 7، ص 316) .

نكته اي كه از او نقل شده، در حاشيه ي نسخه اي از صحيفه ي سجاديه آمده است كه به خط ميرابوالقاسم كبير(1158 - 1090) بوده و توسط حفيد او، مرحوم آية الله سيد احمد روضاتي در تيراژ محدود به چاپ عكسي رسيده است. (تهران، شهريور 1368 شمسي).

بسم الله الرحمن الرحيم

مخفي نماناد كه اين صحيفه ي كامله ي مباركه، بسيار عظيم الشأن و جليل القدر است. و در ميان علماء آن را به زبور آل محمد و انجيل اهل بيت مي نامند. و نسبت آن به امام همام سيد العابدين و الساجدين حضرت علي بن الحسين صلوات الله عليهما، مشهور و متواتر است، مانند كتابهاي ديگر به مصنفين آنها. و حاجت به نقل اين نيست كه فلان و فلان روايت كرده، ليكن متعارف علماء شده كه از باب تيمن و تبرك، نقل راويان و استادان خود مي كنند تا حضرت معصوم عليه السلام، و نقلي كه در اين ديباجه است، از آن باب است. و علماء را در اين خلاف است كه از آن كسي كه از سيد بزرگوار روايت كرده، كيست. بعضي را اعتقاد، آن است كه محمد بن سكون است كه از معتمدين علماي اماميه است. و بعضي را گمان اين است كه اين عميد الرؤسا است كه او نيز از بزرگان فقهاست. و الله اعلم.

من افادات شيخ مشايخنا الكرام آقا حسين الخوانساري اعلي الله درجته في ترجمة الصحيفة المباركة، علي ما نقل عنه.