بازگشت

مقدمه


«صحيفه سجاديه»، از زمان طلوع در آسمان علم و دين، همچون قبله اي براي قبيله ي ايمانيان بوده كه روي به سوي آن داشته اند و همچنان دارند.

جاذبه ي اين كتاب آسماني الهي، همواره دانشوران را بر آن داشته، كه بر گرد آن كعبه ي معرفت، به طواف معنوي برخيزند.

به همين دليل، نسخه ها، ترجمه ها، شروح، حواشي فراوان، به دست انديشمندان از سده هاي پيشين تاكنون نگاشته شده است. افزون بر آن همه، نكاتي پراكنده در حواشي و نسخه هاي كهن، كتابهاي خطي منتشر ناشده يا كتابهاي كمياب اندك شمار - كه در حكم نسخه هاي خطي به شمار مي آيند - ديده مي شود.

از آنجا كه اين گونه نكات پراكنده، به طور طبيعي، از منظر پژوهشيان ارجمند به دور مي ماند، بر آن شديم كه به كمك رشته اي معنوي از «توجه به صحيفه سجاديه» اين گوهرهاي پراكنده را در كنار هم جاي دهيم. هر يك از اين فوائد متفرقه، نكته اي خاص در موضوعي از موضوعات وابسته به صحيفه سجاديه را دربر دارد. بديهي است كه تفاوت زبان يا حجم يا سطح مطلب در ميان اين نوشتارها، نبايد كسي را از بهره وري مانع شود.

براي بهره وري بيشتر پژوهشگران، نكات مربوطه، به ترتيب زماني مرتب شده اند و در صدر هر نكته، توضيحي بسيار كوتاه در مورد نويسنده، موضوع و منبع كلام، آمده است.

از پژوهشيان والا مقام انتظار داريم كه همچنان «در آستان صحيفه» به ما ياري رسانند.

بايد دانست كه نكته ي سوم به اهتمام جناب محمود نظري، نكته ي ششم و هفتم به دلالت و اشراف استاد محقق عبدالحسين حائري، و نكته هاي 1 و 4 و 5 و 8 به اهتمام صديق فاضل جناب عبدالحسين طالعي فراهم شد.

سپاس از همه ي اين بزرگواران و طلب رحمت و رضوان الهي براي آستان نشينان صحيفه ي سجاديه، بر اين بنده فرض است. اجر تمامي آنان با سيد الساجدين باد.