بازگشت

مقدمه


بسم الله الرحمن الرحيم

و به نستعين

الحمدلله رب العالمين، و الصلاة و السلام علي سيد الانبياء و المرسلين محمد و عترته الطيبين الطاهرين، لا سيما علي بقية الله في الارضين الحجة بن الحسن العسكري عجل الله فرجه الشريف، و لعنة الله علي أعدائهم أجمعين من الان الي قيام يوم الدين.

صحيفه ي كامله ي سجاديه از مهمترين و اصيل ترين منابع و اسناد حديثي است كه مسلمين از قرن اول [1] ضمن عنايت و توجه بدان، براي حفظ و نشر و نگارش اين مجموعه ي نفيس بر صفحات قلوب و اوراق دفاتر، تلاشهاي ارزنده اي داشته اند و آن را سينه به سينه و نسل اندر نسل با نهايت دقت در حفظ و ضبط دقيق و اتقاق آن نقل و روايت كرده و براي آيندگان به ارث گذاردند.

صحيفه ي كامله ي سجاديه به انشاء امام علين بن حسين بن علي بن ابي طالب زين العباد و سيد السجاد عليه السلام است كه خداوند متعال، چشمه هاي حكمت و حقايق نبودي صلي الله عليه و آله و سلم را بر زبان مبارك ايشان جاري ساخت. لذا اين صحيفه به «انجيل اهل البيت» و «زبور آل محمد» موسوم گشته است. [2] همان گونه كه انجيل و زبور، بر زبان عيسي بن مريم و داود عليهماالسلام جريان يافت، اين دعاهاي الهي نيز از دهان شخصيتي صادر گشت كه به كثرت سجود و عبادت و بكاء شبانه روزي مشهور بود. [3] .

صحيفه سجاديه فقط مجموعه اي از دعاها نيست، بلكه بحق دايرة المعارفي علمي، عقيدتي، اجتماعي، سياسي... به گونه هاي مختلف است كه زبان، ياران بيان و توصيف آن را ندارد. اين مجموعه، اثري است جاوداني كه موحدان شيعه و سني را از تدبر در الفاظ و معاني ژرف آن، چاره و گريزي نيست.


پاورقي

[1] محمد بن علي بن شهر آشوب (م 588 ه) در مقدمه معالم العلماء در پاسخ به كلام غزالي مي گويد: نخستين كسي كه (در اسلام) به كار تصنيف دست زد، مولا علي عليه السلام بود كه كتاب خداوند جل جلاله را گرد آورد. بعد از ايشان مي توان به ترتيب زماني، از سلمان فارسي، ابوذر غفاري، اصبغ بن نباته، عبيدالله ابن ابي رافع و صحيفه كامله امام زين العابدين عليه السلام نام برد. (معالم العلماء، ص 38).

[2] ابن شهر آشوب نخستين كسي است كه صحيفه را بدين نام ها ناميد چنانكه در معالم العلماء، در شرح حال متوكل بن عمير گويد: صحيفه به «زبور آل محمد عليهم السلام» لقب يافته است. (معالم العلماء ص 160) و در شرح حال يحيي بن علي بن محمد بن حسين رقي، گويد: از امام صادق عليه السلام دعاي معروف به «انجيل اهل البيت عليهم السلام» روايت شده است. (همان، ص 166) .

[3] بنگريد: بحارالانوار، ج 110، ص 61، صورت 41.